Category Archive: Igelkottinformation

Bakterier på igelkottar

Visste du att vilda igelkottar bär på mängder av bakterier? Om du rör en igelkott som bär på dessa bakterier kan du själv bli smittad. Det kan i sin tur leda till infektioner som kan vara svårbehandlade. Har du exempelvis sår på händerna och bakterierna kommer in i dessa är det inte säkert att antibiotika hjälper. Det rör sig om så kallade MRSA-bakterier som alltså är motståndskraftiga mot flera typer av antibiotika. Detta säger bland andra Björn Bengtsson som arbetar som laborator vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. För att bli veterinär behöver du ha höga slutbetyg från gymnasiet samt vara beredd på att studera fem år på högskola eller universitet. Att arbeta som veterinär kräver naturligtvis stor skicklighet om sjukdomar men du behöver också kunna hantera människor som är i sorg eller är upprörda. Ett annat yrke där du möter människor är socionom. lön socionom ligger i medel på omkring 26 000 kr i månaden mot veterinärens medellön på omkring 40 000 kr.

En söt igelkott

Bråda dagar

Just nu har igelkotten bråda dagar. Den håller på att äta upp sig för att gå i dvala. En igelkott sover under vintern och måste därför ha extra mycket mat i magen på hösten. Det finns inget exakt datum då alla igelkottar går i davla. Normalt sett går de i ide i oktober och sover sedan till slutet av april. Så det är med andra ord inte många dagar kvar innan vi får säga sov så gott till kotten.
kotte

Håll koll på dina gäster

Att få besök av igelkottar är ju verkligen en lycka. Det bästa är givetvis att få en hel igelkottfamilj på besök. De syns ofta men är som mest aktiva på natten. Vill ni följa igelkottfamiljen eller andra djur i er trädgård så går det att sätta upp en åtelkamera. En åtelkamera är en liten teknisk kamera som många viltvårdare och jägare använder sig av. Jag har köpt min på nätet via ett svenskt företag. De sålde allt från säkra vapenskåp till hundgps och åtelkamror.

En åtelkamera är väldigt fiffig för att det går att koppla in den till datorn eller mobilen. Kameran börjar att filma när den känner av rörelse. Då kan du ställa in så att du får ett meddelande om du vill se direkt via mobilen eller så kan du titta på filmen när det passar dig vid ett senare tillfälle.

Genom att installera en åtelkamera så går det att få en unik inblick i en igelkotts liv.
gad

Mata vuxna igelkottar

Vill ni mata vuxna igelkottar så är kattmat toppenbra. Både burkmat och torrfoder fungerar. Ni kan även blanda ut kattmaten med havregryn. Dock inte mycket gryn eftersom det sväller i magen. Vad ni däremot inte ska ge igelkottar är mjölk! Igelkottarna tycker om mjölk men tyvärr är de lakotosintoleranta. Därför är det bästa att ge vanligt vatten.

Ställ ut maten på ett fat med låga kanter. Har ni mycket fåglar i området kan ni göra en koja av en kartong som igelkottarna kan krypa in i. Igelkottarna är mest aktiva på natten även om de även syns under dagtid då och då.

Mums och tack säger kotten!
uiumn

2016
06/30

Category:
Igelkottinformation

COMMENTS:
No Comments »

Se upp på vägarna

Det blir allt ovanligare att se igelkottar. En av de stora bovarna är bilarna. Igelkottar är det djur som bilismen har påverkat mest. Enligt gissningar dog var tredje igelkott i trafiken i början på 90-talet. Sedan dess har bilarna ökat och igelkottarna fortsätter att minska i antal. Kör försiktigt och akta även de små djuren!
huhdud

2016
05/14

Category:
Igelkottinformation

COMMENTS:
No Comments »

Bra och dåligt

Jag tittade på denna film om igelkottar i kväll och jag blir så arg!

Jag blir arg för att det är vilda djur som inte ska vara någons husdjur. Så dumt att det går att köpa igelkottar i djuraffärer. Däremot så tycker jag att klippet innehöll några intressanta fakta så jag delar det ändå.

2016
04/18

Category:
Igelkottinformation

COMMENTS:
No Comments »

Valborg – Var försiktiga när ni eldar.

Hej allesammans, nu är det snart valborg och det hör självklart till traditionen att elda en första maj brasa. Tänk då på våra fina små kompisar, igelkottarna som tycker om att gömma sig i lövhögar och bland plank.

Ska ni flytta lövhögen, skaka noggrant så att det inte finns några djur där inne och glöm inte att ha vatten till hands så ni att elden inte sprider sig på ett oönskat sett.

Trevlig Valborg!