2016
04/18

COMMENTS:
No Comments »

Information om Igelkottar

Här nedan kan du läsa spännande fakta kring Igelkottar som heter Erinaceus europaeus på latin. Totalt finns det hela 17 arter av igelkottar.

Igelkottens anatomi:

När en igelkott föds kan den till en början inte se men efter ungefär två veckor har ögonen utvecklats så att den kan se. Dock har igelkottar över lag dålig syn. Sen när det har gått ytterligare två veckor så blir igelkottens taggar hårda och kan börja användas som försvar. I övrigt har den 4 ben, vardera ben har 5 tår med klor på. Igelkottens lukt och hörselsinne är mycket väl utvecklade då det behövs när dom ska leta reda på föda att äta. Vid två års ålder blir igelkotten fullvuxen och då har den vuxit till sig så att den nu är 21-30 centimeter lång och kan väga mellan 450 – 700 gram. Om man ser till deras söta nos så är den avlång och rund och i denna finns det hela 36 tänder. Taggarna som kanske är så som dom flesta människorna känner igen en igelkott med. En fullvuxen kan ha upp till 6000 taggar och dessa byts ut efter ca 1 år och ersätts med nya. Däremot är magen/buken och sidorna på igelkotten täcka med vanligt hår.

Föda:

Igelkottar är däggdjur som lever på marken där den hittar all sin föda. Dom uppskattar mat som till exempel insekter, grodor, maskar, sniglar, skalbaggar och mycket mer. Egentligen äter den det som den hittar som är i rätt storlek. Om det är så att man skulle hitta en igelkott som behöver mat är det viktigt att inte ge dom vanlig mjölk eller grädde då dom får ont i magen av detta. Igelkottar liksom många andra djur är laktosintoleranta så laktosfri mjölk är att rekommendera.